Ένθετο

Βιβλία που μας εμπνέουν και στις διακοπές

Δύο ιστορικά μυθιστορήματα, μία μυθιστορηματική βιογραφία, σατιρικοί διάλογοι, ένα κωμικό θεατρικό, μία από τις ωραιότερες περιπέτειες που γράφτηκαν ποτέ.

Φέτος τολμήστε να διαβάσετε κάτι διαφορετικό κάτω από τον ήλιο. Κάτι πιο ελληνικό.

Η Μάσκα του Απόλλωνα, το αρχέτυπο του ιστορικού μυθιστορήματος

ΜΑΣΚΑ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ

Της Mary Reanult, εκδόσεις Καλέντη. (Το βιβλίο αυτό είναι δυσεύρετο. Δοκιμάστε στο biblionet )

Η Mary Renault μας μεταφέρει στην αρχαία Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός διάσημου ηθοποιού της εποχής. Ο Νικήρατος, μόλις έχει κερδίσει στα Διονύσια και ταξιδεύει στις Συρακούσες. Εκεί, άθελά του εμπλέκεται στις πολιτικές αναταραχές της πόλης, φτάνοντας την εποχή που ο τύραννος Διονύσιος πεθαίνει και ο Πλάτων προσπαθεί να πείσει τον διάδοχό του να γίνει ο φιλόσοφος-βασιλιάς. Ο συνδυασμός του πολιτικού με τον καλλιτεχνικό κόσμο είναι αριστοτεχνικός. Ευχάριστες αφηγήσεις, περιγραφές που δεν κουράζουν, πληροφορίες που δεν είναι ποτέ περιττές, αγωνία κινηματογραφική, σε μία πολιτικού περιεχομένου μυθοπλασία που σέβεται την ιστορία.

Οι Πύλες της Φωτιάς, Στίβεν Πρέσσφιλντ

Oi pyles tis fwtias

Εκδ.Πατάκης, 21*14, σελίδες 550

Η μάχη στις Θερμοπύλες, όπως τη διηγείται ο Χίονης, ένας είλωτας από τη Σπάρτη και μας μεταφέρει στο περιβάλλον των ηρώων που αντιμετώπισαν την υπερδύναμη της εποχής τους, αποφασισμένοι να πεθάνουν. Ένα υπέροχο ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο διδάσκεται στις στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ.

Βερονάλ, Τάκης Θεοδωρόπουλος

Veronal_Takis Theodoropoulos

Εκδ. Ωκεανίδα, 21*14, σελίδες 170

 «Ένα χρησιμοποιημένο φιαλίδιο του βαρβιτουρικού σκευάσματος Βερονάλ βρέθηκε ανάμεσα στα προσωπικά αντικείμενα του Ιωάννη Συκουτρή την ημέρα του θανάτου του. Παρά ταύτα ο ιατροδικαστής διέγνωσε ότι πέθανε από καρδιακή προσβολή, εκδοχή που υιοθετήθηκε και από τις εφημερίδες. Στην Ελλάδα του 1937 κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει πως ένα δημόσιο πρόσωπο αυτοκτόνησε. Και ο Ιωάννης Συκουτρής ήταν δημόσιο πρόσωπο. Αν και μόλις τριάντα έξι ετών είχε ήδη αναγνωρισθεί ως ένας από τους σημαντικότερους μελετητές της κλασικής αρχαιότητας όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο. Πάλεψε να βγάλει την κλασική σκέψη από τα εργαστήρια ανατομίας όπου την είχε εγκλωβίσει η τυπολατρία των φιλολόγων. Οραματιστής της αναβίωσης των κλασικών γραμμάτων, με στόχο μια σύγχρονη πολιτισμική αναγέννηση, προκαλούσε τρόμο στον απολιθωμένο πανεπιστημιακό μικρόκοσμο της Αθήνας.

Το παρόν αφήγημα, μείγμα ιστορίας και μυθοπλασίας, διερευνά την πορεία του προς τον θάνατο, πέρα από τους αστικούς μύθους που συνοδεύουν την υστεροφημία του.» (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Νεκρικοί Διάλογοι, Λουκιανός

Loukianos_Nekrikoi_Dialogoi

Κάκτος, φιλολογική ομάδα Κάκτου, 21*12, σελίδες 304

Το πιο γνωστό από τα έργα του Λουκιανού (2ος αι.). Παρά τον μακάβριο τίτλο του, είναι ελαφρύ και χαριτωμένο ανάγνωσμα, ευχάριστοι διάλογοι εμπνευσμένοι από το σατιρικό έργο του Μενίππου του κυνικού. Γνωστά πρόσωπα της ιστορίας και της μυθολογίας οι οποίοι έχουν περάσει πλέον στον άλλο κόσμο, εξετάζουν διάφορα ζητήματα που απασχολούν τους ανθρώπους. Φυσικά, πρόκειται για διακωμώδηση των αντιλήψεων περί θανάτου και σάτιρα όσων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής και μας βασανίζουν.

Νεφέλαι, Αριστοφάνης

Aristophanes_Nefelai_Zitros

Ζήτρος, μετφρ. Θ. Γ. Μαυρόπουλος, 18.5*12, σελίδες 432

Η διακωμώδηση του Σωκράτη, του διασημότερου σοφού της αρχαιότητας, από τον διασημότερο κωμωδιογράφο.

Ένας χωριάτης ονόματι Στρεψιάδης ζει στην Αθήνα με την αριστοκρατικής καταγωγής σύζυγό του και τον γιο τους, τον Φειδιππίδη. Οι σπάταλη ζωή του γιου, οδηγεί τον πατέρα σε οικτρή οικονομική κατάσταση, ο οποίος αδυνατεί πλέον να εξοφλήσει τους δανειστές του. Δεν έχει άλλη λύση παρά να βρει έναν τρόπο να τους ξεγελάσει και να γλιτώσει από τα χρέη. Για να το πετύχει αυτό στέλνει τον γιο του στη σχολή του Σωκράτη, ο οποίος εδώ παρουσιάζεται ως σοφιστής, δηλαδή ως δάσκαλος της ρητορικής τέχνης. Αν γινόταν καλός ρήτορας ο Φειδιππίδης θα κέρδιζε κάθε δίκη και δεν θα χρειαζόταν να αποπληρώσει τίποτα. Όταν όμως ο διδαχθεί ο νεαρός τα τεχνάσματα των σοφιστών, ο Στρεψιάδης θα έρθει αντιμέτωπος με μία πολύ δυσάρεστη έκπληξη…

Γρήγορα όμως ο Σωκράτης τον διώχνει ως ανεπίδεκτο μαθήσεως και τελικά πείθει τον γιο του να φοιτήσει στη σχολή του μεγάλου φιλοσόφου. Σύντομα θα αντιληφθεί πως όλα τα μαθήματα που πήρε ο γιος του, θα τα πληρώσει ο ίδιος και πικρά μάλιστα…

Ομήρου Οδύσσεια

ODYSSEY

Μτφ. Δ. Ν Μαρωνίτης, εκδ. Ίδρυμα Μ.Τριανταφυλλίδη, 15*23, σελίδες 347 (Αν δεν το βρίσκετε στο βιβλιοπωλείο σας, υπάρχει στον ΙΑΝΟ)

Αν νομίζετε ότι τα έπη του Ομήρου είναι μόνο ένα σχολικό ανάγνωσμα, ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη. Ειδικά η Οδύσσεια, είναι το πρότυπο κινηματογραφικής αφήγησης, με «λήψεις» που αποτελούν σημείο αναφοράς στα σεμινάρια σεναριογραφίας μέχρι σήμερα. Θα ταξιδέψετε μαζί με τον ήρωα στη μανιασμένη θάλασσα, θα αναλογιστείτε την ανθρώπινη μοίρα – ίδια τότε και σήμερα- θα αντιμετωπίσετε μαζί του τους εχθρούς που κάνουν τα πάντα για να τον εμποδίσουν να φτάσει στον προορισμό του. Ένα από τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που δεν επιτρέπεται να μην έχετε διαβάσει τουλάχιστον μία φορά!

Καλή ανάγνωση και καλές διακοπές!

Γράψτε ένα σχόλιο