Ένθετο

Τρία χρόνια μετά, μία υπόθεση επιβεβαιώνεται: Ελληνικής επιρροής οι «Πήλινοι Στρατιώτες της Κίνας»

Terracotta Warriors - China

Τελικά, η συνάντηση του κινεζικού και του ελληνικού πολιτισμού έγινε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πιστεύαμε.

Ο καθηγητής Αφρικανικών και Ασιατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Λούκας Νίκελ είχε διατυπώσει το 2013 την άποψη πως ο «πήλινος στρατός» ή «Στρατός από Τερακότα», που ανακαλύφθηκε στο μαυσωλείο του Τσιν Σι Χουάνγκ το 1974, όπως και τα πήλινα αγάλματα χορευτριών, ακροβατών και δημοσίων αξιωματούχων που βρέθηκαν εκεί κοντά, είναι επηρεασμένα από την αρχαιοελληνική τέχνη. Σήμερα οι αρχαιολόγοι που εξετάζουν τα ευρήματα, δηλώνουν πως έχουν πλέον αρκετά στοιχεία που υποστηρίζουν την άποψη αυτή.

Ο Τσιν Σι Χουάνγκ (Qin Shi Huang) βασίλεψε στην Σιαν της Κίνας και ήταν ο πρώτος αυτοκράτορας της ενωμένης Κίνας από το 221π.Κ.Χ. Με δική του πρωτοβουλία κατασκευάστηκαν τα πελώρια αγάλματα των 8000 στρατιωτών, αλλά και ομοιώματα αρμάτων και αλόγων. Το φυσικό μέγεθός τους είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο, καθώς ούτε πριν, αλλά ούτε μετά εμφανίστηκε στην κινεζική τέχνη παρόμοιο έργο. Ο Νίκελ θεωρεί πως η τεχνοτροπία των έργων αυτών είναι επηρεασμένη από την αρχαία ελληνική τέχνη με την οποία ο Κινέζος ηγέτης ήρθε σε επαφή μέσω των ελληνικών βασιλείων της Ασίας, μετά την εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου. Η ιδέα αυτή βασίστηκε σε κάποια αρχαία κινεζικά κείμενα, στα οποία έχει διασωθεί η περιγραφή χάλκινων αγαλμάτων γιγαντιαίων διαστάσεων «με ξενικά ρούχα», καθώς και αναφορές στον αυτοκράτορα που δεν σεβάστηκε τα ήθη της χώρας του, τα οποία καταδίκαζαν κάθε ξένη επιρροή.

Μεταξύ των νέων ευρημάτων που επιβεβαιώνουν τη θεωρία του Nikel περιλαμβάνουν DNA που αποδεικνύει την ύπαρξη δυτικών στην περιοχή, καθώς και ανθρώπινα μέλη, θαμμένα στον πελώριο τάφο.

Διαβάστε αναλυτικά στο Live Science για την υπόθεση του Nikel το 2013  και στο BBC τις πρόσφατες ανακοινώσεις των αρχαιολόγων.

Πηγή Φωτογραφίας:
wikipedia, CC BY 3.0

1 σχόλιο

Γράψτε ένα σχόλιο