Ένθετο

Ζωή γλυκιά σαν μέλι

Honey - GRethexis - Pixabay

«Εάν θέλεις να διαφυλάξεις τη νεότητά σου, απαραιτήτως πρέπει να τρώγεις μέλι» – Αβικέννας 1000 Κ.Χ

Στο όρος Πήλιο ζούσε κάποτε η Νύμφη Κυρήνη, εγγονή του ποταμού Πηνειού. Μία μέρα δέχθηκε επίθεση από ένα λιοντάρι, και ενώ πάλευε μαζί του, εμφανίστηκε ο θεός Απόλλων. Την άρπαξε και την μετέφερε στην Λιβύη, όπου η γνωστή αποικία των Ελλήνων της Θήρας, η Κυρήνη πήρε το όνομά της. Η ανατολική ακτή της Λιβύης, μέχρι σήμερα είναι γνωστή ως Κυρηναϊκή. Εκεί, στη Λιβύη, η Κυρήνη γέννησε τον γιο του Απόλλωνα που ονόμασαν Αρισταίο. Η Γαία και οι Ώρες, που ανέλαβαν την ανατροφή του, φρόντισαν να τρέφεται με αμβροσία και νέκταρ, ώστε να γίνει αθάνατος. Όταν μεγάλωσε, οι Μούσες του δίδαξαν την μαντική και την ιατρική τέχνη. Οι Νύμφες τον έμαθαν πώς να καλλιεργεί το αμπέλι και την ελιά, αλλά και πώς να εκτρέφει μέλισσες. Εκείνος φρόντισε να μοιραστεί τις γνώσεις του με τους ανθρώπους και ξεκίνησε από το νησί Κέα. Έτσι καθιερώθηκε η μελισσοκομία στην Ελλάδα.

Η πρώτη αναφορά που έχουμε σχετική με το μέλι είναι οι πινακίδες της Κνωσσού, που χρονολογούνται τον 14ο αι. Π.Κ.Χ. Από εκεί μαθαίνουμε πως ένας αμφορέας με μέλι ήταν συνήθης προσφορά προς όλους τους θεούς. Στη μινωική Κρήτη οι ανασκαφές έφεραν στο φως πήλινες κυψέλες και χρυσά κοσμήματα με μέλισσες του 3400 π.Κ.Χ. Στον ομηρικό κόσμο συνήθιζαν να πίνουν γάλα με μέλι, το Μελίκρατον (κ 519) και μία τροφή που συνδύαζε τυρί, μέλι και κρασί. Με αυτή την τροφή δελέασε η μάγισσα Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα και τους αιχμαλώτισε. (κ 213).

Στην Αθήνα, η μελισσοκομία ήταν συνήθης απασχόληση όπως αποκαλύπτει η νομοθεσία του Σόλωνα. Ανάμεσα στους μεταρρυθμιστικούς του νόμους υπάρχει πρόβλεψη για την απόσταση που πρέπει να τηρείται ανάμεσα στις μελισσοκομικές μονάδες. (Πλουτάρχου Βίοι, Σόλων).

HoneyComb - GRethexis - Pixabay

Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο Πυθαγόρας είχε εντάξει το μέλι στην καθημερινή διατροφή της ομάδας του ως τονωτικό μετά από μία κοπιαστική μέρα. Ο γιατρός Ιπποκράτης ενθάρρυνε τους ασθενείς, αλλά και τους υγιείς, να το τρώνε συχνά. Το χρησιμοποιούσε επίσης για τον καθαρισμό και την επούλωση πληγών. Διαλυμένο σε νερό το έδινε σε ασθενείς με βήχα ή ερεθισμένο φάρυγγα, συνταγή που συνηθιζόταν στην Ελλάδα μέχρι πρόσφατα για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ένα κουταλάκι μέλι πριν τον ύπνο, μας πρόσφερε μία ήσυχη νύχτα χωρίς βήχα όταν ήμασταν παιδιά.

Ο φιλόσοφος Δημόκριτος που έζησε εκατό περίπου χρόνια, όταν τον ρώτησαν για το μυστικό της μακροβιότητας, απάντησε: «Χρειάζεται τα μεν εσωτερικά του σώματος να διαβρέχονται με μέλι, τα δε εξωτερικά με ελαιόλαδο».

Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού σε αρκετές περιπτώσεις. Διαπίστωσαν ότι το μέλι μπορεί να μειώσει τη διάρκεια της διάρροιας, να αποτρέψει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, να περιορίσει τις αλλεργίες, να καταστρέψει βλαβερά βακτήρια, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για την ευεργετική δράση του ως αντιβιοτικού και επουλωτικού για πληγές από καψίματα. Δείτε πιο αναλυτικά τις μελέτες αυτές στο MedicalNewsToday.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το μέλι

Bee - GRethexis - Pixabay

Αν και στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη παραγωγή σε μέλι από δέντρα δάσους (έλατο, πεύκο κ.τ.λ.) το πιο αγαπητό ήταν και είναι το θυμαρίσιο. Το θυμαρίσιο μέλι έχει έντονη γεύση, πικάντικο άρωμα και απαλό χρυσαφένιο χρώμα, που γίνεται πιο σκούρο όταν ζαχαρώνει.

Για να διαπιστώσετε αν το μέλι που αγοράσατε είναι αγνό και όχι νοθευμένο με ζαχαρόνερο κάντε το εξής: Σε ένα ποτήρι κρύο νερό ρίξτε μία κουταλιά μέλι. Αν το μέλι σας είναι αγνό θα πάει όλο μαζί στον πάτο και θα σταθεί. Αν είναι νοθευμένο τότε πολύ σύντομα θα διαλυθεί μέσα στο νερό.

Τα ευεργετικά συστατικά του μελιού, μεταξύ άλλων, είναι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη C, ασβέστιο, κάλλιο και φωσφόρο, ενώ δεν περιέχει καθόλου λίπος. Μάλιστα, καταναλώνοντας μία κουταλιά μελιού πριν τον ύπνο, βοηθάμε τον οργανισμό μας να κάψει ευκολότερα λίπος ενώ κοιμόμαστε. Τα 100 γρ. μελιού αντιστοιχούν σε 5 κουταλιές της σούπας και έχουν διατροφική αξία 300 θερμίδων.

Με την ευκαιρία, αν γνωρίζετε κάποια κοπέλα που την λένε Melissa, δώστε τα φώτα σας και ενημερώστε την πως το όνομά της είναι ελληνικό και σημαίνει μέλισσα. Το όνομα της μέλισσας και της φίλης σας, προέρχεται από την ελληνική λέξη «μέλι».

Η λέξη μέλι, που στα λατινικά έγινε mel, βρίσκεται επίσης στη λέξη καραμέλα, αγγλικά caramel (από το λατινικό cannamellis, canna + melis, καλάμι μελιού).

Τι μπορείτε να φτιάξετε με μέλι

1) Ένα υπέροχο και πανεύκολο σνακ

Σε μία χούφτα καρυδόψιχα περιχύστε ομοιόμορφα μία κουταλιά μέλι θυμαρίσιο. Συνοδέψτε το με ένα φλυτζάνι ρόφημα από φασκόμηλο και τσάι του βουνού ή πράσινο τσάι με άρωμα κανέλας.

2) Κρητικές τηγανίτες με φέτα

2 φλυτζ. Τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

3 αυγά

2 κ.σ. ζάχαρη

1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα.

2 κ.γ ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.

300 γρ. φέτα τριμμένη.

Ελαιόλαδο (περίπου μία κούπα). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καλαμποκέλαιο, αν και η γεύση δεν θα είναι ακριβώς η ίδια.

*Χτυπήστε τα αυγά και ρίξτε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, σταδιακά ανακατεύοντας παράλληλα το μίγμα.

*Ανακατέψτε μέχρι να γίνει ομοιόμορφος χυλός

*Ρίξτε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί καλά, ρυθμίστε τη θερμοκρασία λίγο πιο πάνω από το μέσο, και ρίχνετε μία – μία κουταλιά της σούπας. Φροντίστε να μένει ελεύθερος χώρος ανάμεσα στις τηγανίτες.

*Μόλις πάρουν ένα ρόδινο χρώμα, τις βγάζετε και τις τοποθετείτε επάνω σε χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνετε μέχρι να τελειώσει ο χυλός ή κρατάτε όσο θέλετε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.

*Σερβίρισμα: Τοποθετήστε τις τηγανίτες σε μακρόστενη πιατέλα, περιχύστε τις με μέλι από θυμάρι ή άνθη πορτοκαλιάς και πασπαλίστε με κανέλα. Αν έχετε χρόνο και θέλετε να κάνετε τις τηγανίτες ακόμα πιο ξεχωριστές, Καψαλίστε σε αντικολλητικό τηγάνι δύο κουταλιές της σούπας σησάμι (μέχρι να πάρει ρόδινο χρώμα και ν’ απελευθερώσει το άρωμά του) και πασπαλίστε μαζί με την κανέλα.

3) Χαλαρωτικό ρόφημα

Πριν τον ύπνο, συνηθίστε να πίνετε ένα φλυτζάνι ζεστό γάλα, στο οποίο έχετε διαλύσει ένα κουταλάκι μέλι και ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο, όσο χρειάζεται για να «σπάσει» το χρώμα του γάλακτος.

4) Το μυστικό της Κλεοπάτρας

Ανακατέψτε σε ένα δοχείο δύο φλιτζάνια φρέσκο γάλα, ένα τέταρτο του φλιτζανιού μέλι, 4-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο εσπεριδοειδών και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο βανίλιας. Ρίξτε το μείγμα στο νερό του μπάνιου σας και καλή ξεκούραση!

Πηγή φωτογραφιών:

https://pixabay.com

Γράψτε ένα σχόλιο