Ένθετο

Καστοριά – Η αρχόντισσα στην αγκαλιά της λίμνης

Kastoria - GRethexis

Πρόσφατα, επισκεφτήκαμε την Καστοριά, ίσως την πιο εντυπωσιακή πόλη της Δυτικής Μακεδονίας και μας γοήτευσε! Η ηρεμία της λίμνης, το φυσικό τοπίο με την δροσερή βλάστηση, η γοητεία της βυζαντινής αρχιτεκτονικής, οι λιχουδιές και ο φιλόξενος και ανεπιτήδευτος  χαρακτήρας των κατοίκων είναι χαρακτηριστικά που σε κάνουν να θέλεις να μείνεις εκεί για πάντα.

Ταξιδέψτε στον χρόνο

Kastoria - Dispilio

Αν θέλετε να δείτε πώς ζούσαν οι προϊστορικοί άνθρωποι πριν από 7500 χρόνια, αφιερώστε λίγο χρόνο στον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού, έναν από τους αρχαιότερους της Ευρώπης. Οι 5000 περίπου κάτοικοι του οικισμού καλλιεργούσαν σιτάρι, κυνηγούσαν ελάφια και εξέτρεφαν βοοειδή, χοίρους και αμνοερίφια.

Στην αναπαράσταση του οικισμού θα έχετε την ευκαιρία να μπείτε στις καλαμένιες καλύβες, να δείτε και να αγγίξετε πιστά αντίγραφα των καθημερινών αντικειμένων που βρέθηκαν στις ανασκαφές, να παρατηρήσετε κάθε λεπτομέρεια της ζωής των πανάρχαιων προγόνων μας: Υπολείμματα τροφής, σκεύη, όπλα, κόκκαλα ζώων, εργαλεία, μέχρι και προϊστορικά ράφια!

Kastoria - Dispilio - Shelf

Εντυπωσιακή είναι η πινακίδα του Δισπηλιού, στην οποία θα δείτε μία πρωτόγονη προσπάθεια γραφής του 5260 π.Κ.Χ, αλλά και φλογέρες από κόκαλα πουλιών, από τα παλαιότερα μουσικά όργανα της Ευρώπης. Ο χώρος είναι πανέμορφος και καλά φροντισμένος.

Kastoria - Dispilio Tablet

Στο όρος Βίγλα (Ψαλίδα), βρέθηκαν ίχνη ενός αρχαιότατου ιερού του Δία και της Ήρας και ταφές της εποχής του Σιδήρου. Εκτός από πήλινα λατρευτικά ειδώλια και κοσμήματα, βρέθηκαν ανάγλυφα που απεικονίζουν τους τιμώμενους θεούς και τον Ερμή.

Από τον 5ο αιώνα π.Κ.Χ, η πόλη φέρει το όνομα Κέλετρον, όπως μας λέει ο Τίτος Λίβιος στην περιγραφή του Β΄ Μακεδονικού Πολέμου. Η πόλη αυτή καταστράφηκε ολοσχερώς από Γότθους εισβολείς κι ελάχιστα απομεινάρια της εποχής αυτής έχουν σωθεί, όπως ένας δωρικός κίονας που βρέθηκε κοντά στο Κουσρούμ Τζαμί.

Το όνομα Καστοριά το συναντάμε πρώτη φορά τον 6ο αι. και αναφέρεται ως όνομα της λίμνης. Ο Ιουστινιανός έδωσε το ίδιο όνομα και στην πόλη. Η λίμνη ονομάστηκε έτσι από του κάστορες που ζούσαν εκεί και των οποίων η γούνα αποτελούσε σημαντική πηγή εσόδων για τους κατοίκους.

Η επεξεργασία δερμάτων και γούνας ξεκίνησε στην Καστοριά τον 13ο αιώνα και τρεις αιώνες αργότερα οι εξαγωγές αυξάνονται εντυπωσιακά. Μέχρι τη δεκαετία του 1980, οι Καστοριανοί παραμένουν διάσημοι και πλουτίζουν από την παραγωγή γούνας. Σήμερα, έχουν απομείνει αρκετοί γουναράδες, οι οποίοι έχουν προσαρμόσει την παραγωγή στους σύγχρονους κανόνες για την προστασία του οικοσυστήματος.

Αρχοντικά και Μουσεία

Kastoria - Friends of the Museum of the Macedonian Struggle

Τα περισσότερα αρχοντικά σπίτια βρίσκονται στις γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι. Να δείτε οπωσδήποτε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα που στεγάζεται στο αρχοντικό Πηχεών του 18ου αιώνα.

Οι απόγονοι του αγωνιστή και εκπαιδευτικού Αναστάσιου Πηχιώνος παραχώρησαν το σπίτι για να ιδρυθεί το Μουσείο, το οποίο ολοκληρώθηκε με τη συμβολή του Δήμου Καστοριάς και του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, υπό την επίβλεψη του «Συλλόγου Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα». Οι απόγονοι των αγωνιστών του Μακεδονικού Αγώνα παραχώρησαν κειμήλια και φωτογραφίες των προγόνων τους που εκτίθενται σήμερα στο Μουσείο. Κλείστε ραντεβού για δωρεάν επίσκεψη στο 24670 21144.

Στον οικισμό Μελά (παλιά Στάτιστα) μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι στο οποίο σκοτώθηκε ο Παύλος Μελάς από το οθωμανικό απόσπασμα το 1904. Ο ιδιοκτήτης του ήταν ο ιερέας και δάσκαλος Χατζής Ιωάννης Καντζάκης, ο οποίος πρόσφερε καταφύγιο στον Μελά και στους συντρόφους του. Δυστυχώς όμως η έρευνα οθωμανικής χωροφυλακής απέδωσε καρπούς, οι φυγάδες εντοπίστηκαν και ο Μελάς εκτελέστηκε στον αχυρώνα του σπιτιού αυτού. Το σπίτι διατηρεί την επίπλωση και τη διακόσμηση που είχε και τότε και είναι επισκέψιμο. Θα δείτε όπλα, στολές και φωτογραφίες των Μακεδονομάχων. Το Μουσείο συντηρεί ο «Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» με την υποστήριξη γυναικείων συλλόγων.  Η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά πρέπει να τηλεφωνήσετε για να κανονίσετε ραντεβού (τηλ.24670 84554).

Αξίζει να επισκεφτείτε το αρχοντικό του Νεράντζη-Αϊβάζη στο Ντολτσό, να δείτε την υπέροχη τοιχογραφία που απεικονίζει την Κωνσταντινούπολη. Στεγάζει σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο (τηλ. 24670 28603).

Υπάρχουν βέβαια δεκάδες ακόμα αρχοντικά των οποίων την ομορφιά μπορείτε να θαυμάσετε περπατώντας στα όμορφα δρομάκια της πόλης. Σε όσα είδαμε εμείς, υπήρχε πινακίδα που αναγράφει το όνομα της οικογένειας στην οποία ανήκε.

Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική

Kastoria - Panagia Mauriotissa

Στην Καστοριά υπάρχουν 75 ναοί που έχουν χτιστεί από τον 9ο  έως τον 19ο  αιώνα, προσφέροντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να παρακολουθήσει την εξέλιξη της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής και τοιχογραφίας.

Η Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας χτίστηκε το 1082 επί Αλεξίου Α΄ Κομνηνού και αργότερα προστέθηκαν το κτίριο που στεγάζει το Μουσείο και το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ο διάκοσμος του ναού, αν και έχει υποστεί φθορές, παραμένει εντυπωσιακός. Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της Χερσονήσου.

Μας άρεσε ακόμα ο ναός του Αγ. Στεφάνου στην οδό Παλαιολόγου και των Αγ. Αναργύρων στον ομώνυμο δρόμο. Εκεί κοντά, στην οδό Κυρίτση δείτε τον ναό των Αγ. Θεοδώρων και ανηφορίστε ως τον Αγ. Γεώργιο του βουνού.

Το σπήλαιο του Δράκου

Kastoria - Cave of the Dragon

Στο νότιο μέρος της χερσονήσου, είκοσι μόλις μέτρα από τις όχθες της λίμνης βρίσκεται η είσοδος της σπηλιάς του Δράκου, το μοναδικό σπήλαιο επάνω στις όχθες λίμνης.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ένας δράκος φύλαγε κάποτε την είσοδο, προστατεύοντας το χρυσάφι που βρισκόταν μέσα στη σπηλιά. Ο πρώτος βασιλιάς της Καστοριάς, ο Κάστωρ, έστειλε κάποιον νέο να εξοντώσει τον δράκο, ώστε να μπορέσει να δείξει το χρυσάφι στον αδελφό του, τον Πολυδεύκη, και τον πεθερό του (που ήταν ιερέας του Πάνα). Ο νεαρός θανάτωσε τον δράκο και πέταξε το νεκρό του σώμα στο νερό της σπηλιάς.

Ο Κάστωρ ευχαρίστησε τον Πάνα και μπήκε στη σπηλιά με την οικογένειά του. Φτάνοντας σε ένα σημείο που το οξυγόνο είχε λιγοστέψει, οι δαυλοί τους έσβησαν. Τότε μία φωνή ακούστηκε να τους λέει «Εκείνος που θα σκύψει να πάρει μια χούφτα λάσπης που πατάει θα το μετανιώσει, αλλά και εκείνος που δεν θα πάρει πάλι θα το μετανιώσει». Οι πιο θαρραλέοι έσκυψαν και μάζεψαν λάσπη, για να διαπιστώσουν πως κρατούσαν υγρή χρυσόσκονη.

Τη σπηλιά ανακάλυψαν Καστοριανοί εξερευνητές τη δεκαετία του ’40, η συστηματική του εξερεύνηση ξεκινά τη δεκαετία του ’60 και το σπήλαιο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2009. Τα 300 μέτρα της διαδρομής θα σας κόψουν την ανάσα! (www.spilaiodrakoukast.gr)

Χαλαρώστε

Kastoria - Lake

Η φανταστική λίμνη της Καστοριάς ή Ορεστιάδα έχει επάξια κερδίσει τον τίτλο του «Μνημείου Φυσικού Κάλλους» και είναι ορατή από κάθε σημείο σχεδόν της πόλης και η θέα είναι εκπληκτική. Αλλά ο περίπατος στον παραλίμνιο δρόμο θα σας μαγέψει! Η πλούσια βλάστηση από τη μία μεριά και η γαλήνη της λίμνης από την άλλη θα σας κάνουν να ξεχάσετε πως βρίσκεστε μέσα στην πόλη. Ο περίπατος ανάμεσα στις λεύκες, οξιές και πλατάνια και οι «συνομιλίες» των πτηνών που απολαμβάνουν τα νερά, θα σας χαρίσει μία αξέχαστη εμπειρία!

Kastoria - Lake - Bird

Διαμονή, φαγητό και ψώνια

Kastoria - Ntoltso Restaurant

Εμείς φάγαμε στο Doltso (www.ntoltso.gr), στην πλατεία της ομώνυμης παραδοσιακής συνοικίας. Ο χώρος είναι μέσα κι έξω διακοσμημένος με γούστο, σε πλήρη αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο. Πιάτα παραδοσιακά, με φρέσκα υλικά της εποχής. Το περιβάλλον είναι χαλαρωτικό και φιλόξενο, οι χώροι άνετοι και η εξυπηρέτηση πολύ καλή. Σας προτείνουμε κότσι χοιρινό στη γάστρα, χοιρινό ή αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και σταφίδες, σαρμάδες και σβόλους με λιαστή ντομάτα.

Kastoria - CalmaHotel

Calma Hotel & Spa**** (www.calmahotel.com). Δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα σας αρέσει σε αυτό το ξενοδοχείο! Λιτή, μοντέρνα διακόσμηση με αίσθηση πολυτέλειας σε κάθε γωνιά. Φωτεινά, άνετα και πεντακάθαρα δωμάτια, υποδειγματική εξυπηρέτηση, πλούσιο, σπιτικό πρωινό. Βρίσκεται 3-4 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, σε ήσυχο, φυσικό περιβάλλον. Οι τιμές πολύ λογικές για την κατηγορία του και για τις παροχές του. Θα σας μείνει αξέχαστο!

Αξίζει να αγοράσετε από την τοπική αγορά φασόλια (γίγαντες κι ελέφαντες), φακές, ρεβίθια, νοστιμότατα αιγοπρόβεια τυριά Καστοριάς, ζυμαρικά και λικέρ από κράνα και καρύδι. Αναζητήστε τα υπέροχα άγρια μανιτάρια, που φημίζονται για την αγνότητα και το ιδιαίτερο άρωμά τους. Αναζητήστε τους παραγωγούς εδώ www.agrodata.gr ή ψωνίστε online στο www.amaltheia-kast.gr.

Και μην ξεχνάτε πως βρίσκεστε στην πόλη ίσως των καλύτερων γουναράδων της Ευρώπης. Αν αγαπάτε τη γούνα και τα δερμάτινα, θα βρείτε εξαιρετικά είδη ένδυσης. Ρίξτε μια ματιά και στα υπέροχα γούνινα χαλάκια που θα ζεστάνουν τους χειμώνες σας.

Γράψτε ένα σχόλιο