Ένθετο

Τα άνθη της άνοιξης

Στην αρχαία Ελλάδα δεν συνηθιζόταν να διατηρούν παρτέρια με λουλούδια για διακόσμηση. Τα κρατούσαν όπως φύτρωναν ανάμεσα στα κηπευτικά τους, κι έτσι δεν ήταν ασυνήθιστο να βλέπει κανείς πανέμορφα λουλούδια ανάμεσα στα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Την ομορφιά και το άρωμα των λουλουδιών τα απολάμβαναν στους περιπάτους στους ανοιχτούς χώρους όπου φύτρωναν άφθονα. Την άνοιξη ο τόπος ήταν γεμάτος αγριοτριανταφυλλιές, κρινάκια, υάκινθους, βιολέτες, νάρκισσους και ανεμώνες.

ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Ανεμώνη

Anemone

Ανεμώνη σημαίνει κόρη του ανέμου και το λουλούδι ονομάστηκε έτσι επειδή οι αρχαίοι πίστευαν ότι το άνθος του δεν άνοιγε παρά μόνο όταν φυσούσε ο άνεμος. Ένα λιβάδι γεμάτο ανεμώνες που λαμπυρίζουν χορεύοντας στο φύσημα του ανέμου δεν ήταν ασυνήθιστη εικόνα στην ελληνική εξοχή. Ο Βρετανός βοτανολόγος Sibthorp αντικρίζοντας αυτή την εικόνα στον Παρνασσό, απέδωσε στα αγγλικά το όνομα ανεμώνη ως «Wind Rose» (το ρόδο του ανέμου).

Τρία είδη ήταν γνωστά στην αρχαιότητα:

Η ήμερη ανεμώνη (Anemone coronalia), με μπλε, βιολετί,μωβ ή λευκά άνθη.

Η αγρία ανεμώνη (Anemone stellata), η οποία φύτρωσε από τα δάκρυα της Αφροδίτης που κλαίει τον νεκρό Άδωνι ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή από το ίδιο το αίμα του Αδώνιδος. Γι’ αυτό τα άνθη της είναι είτε λευκά είτε πορφυρά.

Η ανεμώνη με τα σκούρα φύλλα (Anemone nemorosa).

Υάκινθος ή Ζουμπούλι

Hyacinth_orientalis_s

Άλλο ένα ανοιξιάτικο λουλούδι που φύτρωσε εκεί που έσταξε αίμα. Αυτή τη φορά του νεαρού Υάκινθου, ο οποίος σκοτώθηκε κατά την σύγκρουση των δύο θαυμαστών του, του θεού Απόλλωνα και του Ζέφυρου. Μερικοί ερευνητές έχουν ταυτίσει τον αρχαίο Υάκινθο με το σημερινό Delphinium Ajacis, άλλοι με το Gladiolus communis, αλλά κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για τον σημερινό Υάκινθο.

Ίον ή Βιολέτα ή μενεξές, το ιερό άνθος της Αφροδίτης

Sweet Violet

Σε ένα περβάζι με ία (βιολέτες) βρέθηκε παρατημένο ένα βρέφος, το οποίο επέζησε τρώγοντας μέλι που του έδιναν τα φίδια της περιοχής. Αυτό το βρέφος ήταν γιος του Απόλλωνα και της κόρης του Ποσειδώνα Ευάδνης. Τον περιμάζεψαν οι βοσκοί της περιοχής και του έδωσαν το όνομα Ίαμος, από τα ία πάνω στα οποία τον βρήκαν. Αργότερα έγινε ο γενάρχης των Ιαμιδών, της ιερατικής οικογένειας της Ολυμπίας.

Το πανέμορφο αυτό λουλούδι είναι πολύ συνηθισμένο στους ελληνικούς κήπους μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιείται όμως και στην παραγωγή αιθέριων ελαίων ως καταπραϋντικό για ερεθισμούς του δέρματος, αλλά και στην αρωματοποιία.

Στην ίδια οικογένεια ανήκει και ο πανσές.

Ίρις

Iris florentiana

Το πιο διαδεδομένο είδος ήταν η Ίρις η φλωρεντιανή (Iris florentiana), που συναντάται και ως διακοσμητικό μοτίβο σε έργα τέχνης. Έχει το όνομα της θεάς Ίριδος όνομα που σημαίνει και το ουράνιο τόξο, αλλά και το χρωματιστό μέρος του ματιού.

Κρίνος ή Λείριον

Tiger Lilly

Στα αρχαία κείμενα συναντάμε τον πορτοκαλί κρίνο  και τον κρίνο «τουρκοπούλα» που επίσημα ονομάζετιαι Lillium martagon.

Νάρκισσος

Narcissus

Το γνωστό μας μανουσάκι ή τσαμπάκι, από το οποίο οι αρχαίοι έφτιαχναν τον «ναρκίσσινο μύρο» που χρησιμοποιούσαν ως φάρμακο. Αυτό είναι το άνθος που φύτρωσε μπροστά στη λίμνη που πέθανε από εξάντληση ο Νάρκισσος, θαυμάζοντας την αντανάκλασή του στο νερό. Ο Νάρκισσος ήταν γιος του ποταμού Κηφισσού και της νύμφης Λειριώπης. Το πιθανότερο όμως είναι πως το όνομα νάρκισσος προέρχεται από το ρήμα ναρκόω, επειδή είχαν παρατηρήσει τις υπνωτικές ιδιότητες του αρώματός του. Ίσως ο Νάρκισσος ονομάστηκε έτσι επειδή αποχαυνώθηκε έως θανάτου, θαυμάζοντας την εικόνα του. Σύγχρονες έρευνες έχουν αποκαλύψει πως ο βολβός του νάρκισσου περιέχει γαλανθαμίνη, ουσία κατάλληλη για την αντιμετώπιση της άνοιας.

Στην αρχαιότητα το λουλούδι νάρκισσος ήταν σύμβολο των χθονίων θεών.

Γνωστός ήταν και ο ποιητικός νάρκισσος, με ένα, μόνο λευκό άνθος.

Ρόδον ή Τριαντάφυλλο

Cabbage Rose

Αυτό που ήταν σίγουρα γνωστό και αγαπητό στην αρχαία Ελλάδα ήταν το άνθος της άγριας τριανταφυλλιάς με το επίσημο όνομα Rosa cinnamomea.

Συναντούμε ακόμα την Αρουραία τριανταφυλλιά (ρόδον της γης, Rosa arvensis) και το ρόδο εκατοντάφυλλο (Rosa centifolia). Με τα πέταλα του τελευταίου φτιάχνεται και το γλυκό τριαντάφυλλο.

Η άνοιξη έφτασε, χαρείτε την!

Πηγές φωτογραφιών:

https://pixabay.com/en/users/bogitw-851103/
https://www.flickr.com/photos/ideonexus
https://www.flickr.com/photos/119726234@N05/
https://www.flickr.com/photos/kwixted0
https://www.flickr.com/photos/8632225@N08
https://www.flickr.com/photos/ceasol
https://www.flickr.com/photos/quinnanya

Γράψτε ένα σχόλιο